Полезно 

Как Законът за хазарта залага превантивни мерки срещу хазартната зависимост

В последните години рекламите за хазартни игри доста се увеличиха и то не само в така желаното телевизионно време. Билбордове ни приканват да залагаме в метрото, докато пътуваме или из града, докато се разхождаме. Всички помним времето, когато хората масово купуваха лотарийни билети с надеждата да спечелят. Всичко това засили негативното отношение към хазарта. Дори думата betano съдържа в себе си една негативна конотация. Това е напълно нормално отношение, тъй като хазартната зависимост е на първо място, според специалистите, сред останалите зависимости, свързани с наркотици, алкохол и хранителни разстройства.

Сред рисковите фактори, които могат да отключат хазартна зависимост са ранният старт на залаганията и семейната среда. Специалистите предупреждават, че колкото по-рано започне да залага един човек, като под рано се има предвид в юношеска възраст, толкова е по-голям рискът да стане зависим от хазарта. Семейството пък от своя страна е изключително силен фактор при създаване на навици. В този случай, ако в семейството се играе хазарт, рискът децата да последват пътя на родителите си е много голям.

В тази връзка е добре да се види какви мерки залага Законът за хазарта като превенция срещу хазартната зависимост. На първо място е филтърът за участие в хазартна дейност. Според закона, могат да участват само пълнолетни дееспособни физически лица, за които няма наложени ограничения. Разбира се, помислено е и за недееспособните физически лица. Те могат да получават, само като дарение, билети или талони за участие в лотарии и томболи. Същевременно се забранява продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие лотарийни игри на лица, които са под 18 години.

Следващата стъпка е ограничаване на местата, където могат да се провеждат хазартни игри. Забранено е такива да се организират в учебни, лечебни и здравни заведения, в обекти или пунктове, които не притежават нужния лиценз. Законът постановява, че всяка игрална зала трябва да носи името “Игрална зала за хазартни игри”.

Забранява се пряката реклама на хазартни игри, както и рекламата, насочена към малолетни и непълнолетни лица. Законът забранява и да се използват автоматично генерирани съобщения в интернет пространството, адресирани към пощите на непълнолетни лица. Приема се, и психолозите неведнъж са давали доказателства, че само възрастният индивид може реално да носи отговорност за действията си. Затова и подбудата към непълнолетни лица се преследва от законите. Самата реклама се подчинява на определени етични правила. Така на организаторите на хазартни игри се дава възможност да рекламират своя бизнес и същевременно да спазват Националните етични правила за реклама и комуникация.

Законът отделя специално внимание на т.нар отговорно залагане. Последното означава, че организаторите на хазартни игри следва да поставят на видно място съобщения, съдържащи информация за опасността от развитие на хазартна зависимост, възможностите за консултиране при наличие на такава, както и наличните методи за желаещите да я ограничат. Последното става като се впишат в Регистъра уязвимите лица. Законът дори дефинира понятието уязвимо лице. Към него спадат малолетните и непълнолетните лица, тези поставени под пълно или ограничено запрещение, всяко лице, което счита, че има проблеми с хазарта, както и лицата, чиито доходи или социално положение може да ги направи по-податливи към участие в хазартни игри и като последица от това и към развиване на хазартна зависимост. Към момента създаването на този регистър се отложи до 12.12.2022 г. Идеята е достъп до него да имат само служители, определени от организаторите на хазартни игри. Вписването е доброволно. Всяко лице, присъстващо в този регистър, не се допуска до участие в хазартни игри. Регистърът ще съдържа информация за личните данни на човека, дата на вписване и период. Срокът, за който човек може да се впише в този регистър не може да е по-малък от две години.

Последни публикации

Leave a Comment